Wandelen en kunst, de ideale combinatie
- marthevandeputte
- 13 apr 2023
- 3 minuten om te lezen
Enkele weken geleden stond er met mijn collega’s een teambuilding in Hasselt op het programma. De teambuilding startte met een vergadering en werd afgesloten met een culturele activiteit, namelijk de KunstRoute. Tijdens deze wandeling, die ongeveer 5,5 kilometer lang is, word je langs drie verschillende thema’s geleid: beeldende kunst, street art en illustraties. In totaal leidt de KunstRoute je langs 33 werken.
Aangezien mijn interesse in kunst groot is en ik graag wandel, leek deze wandeling de ideale combinatie voor mij. Ik was dus heel enthousiast om aan de KunstRoute te beginnen. We begonnen de wandeling met een werk van Bart Smeets, ook wel ‘Smates’ genoemd. Smeets staat bekend voor zijn realistische tekeningen. Hierbij haalt hij inspiratie uit de omgeving of uit de vormen van voorwerpen waarop hij zijn tekeningen maakt. Smeets deinst er niet voor terug om optische illusies te gebruiken. In zijn werken is er één element dat vaak terugkomt, namelijk water. Het werk dat deel uitmaakt van de KunstRoute is een octopus. De octopus is met graffiti op de muur van Campus Vildersstraat van Hogeschool PXL bevestigd en is al van ver zichtbaar.
De meningen van mijn collega’s over het werk van Smeets waren verdeeld. Het ene deel noemde het werk geen kunst en vond het zelfs ‘vernieling’ van de gevel. Het andere deel was wel onder de indruk van het werk. Zelf sluit ik mij aan bij de laatstgenoemde groep. Mijn interpretatie van kunst is heel breed en voor mij is hierbij één aspect van belang. De kunstenaar moet namelijk iets teweegbrengen bij het publiek. Hier is Smeets naar mijn mening zeker en vast in geslaagd. Door de grootte van de graffititekening trok het werk onmiddellijk mijn aandacht. Ik vind het contrast tussen de lichte kleuren van de octopus en de donkere kleuren van het water een geslaagde keuze. Voor mij weerspiegelen de donkere kleuren de ‘spanning’ van de onderwaterwereld. Het kleurencontrast en de grootte van het werk maken het steegje naar mijn gevoel eveneens levendiger en fleuriger.
Na onze ervaringen te hebben uitgewisseld bij het eerste werk wandelden we verder richting de andere werken. Het kunstwerk dat mij het meeste is bijgebleven, is de illustratie van Tom Schamp. Zijn werk, ‘Feest in de wolken’, staat afgebeeld op de muur van de bibliotheek van Hasselt. De vele kleuren trokken onmiddellijk mijn aandacht en toverden een glimlach op mijn gezicht. De waarheidsgetrouwe weergave van de elementen zorgen naar mijn gevoel voor een realistisch beeld. De vele details zorgden ervoor dat ik het werk heel uitgebreid heb bestudeerd. Zo zag ik bijvoorbeeld dat de letters op de borden van de dieren twee Spaanse woorden vormen. Ook is de bekende slagzin van Frankrijk, namelijk ‘liberté, égalité en fraternité’, opgenomen in het werk. Toen ik deze woorden zag staan, maakt ik onmiddellijk de koppeling naar de klaspraktijk. Als leerkracht kan je dit element gebruiken als aanknopingspunt om de link te leggen naar bijvoorbeeld de Franse Revolutie. Wie aandachtig keek, vond ook de naam van Schamp in het werk. Na lang kijken en zoeken vond ik hem ook. Vinden jullie hem?
Als leerkracht vind ik deze wandeling zeker een meerwaarde om te betrekken in de klaspraktijk. Wat ik fijn vond is dat de drie thema’s (beeldende kunst, street art en illustraties) afwisselend aan bod kwamen tijdens het wandelen. Op die manier werd vermeden dat de wandeling langdradig aanvoelde. Dat lijkt me zeker iets positief als je de KunstRoute zou wandelen met een klasgroep. Eveneens kan je als leerkracht de leerlingen laten debatteren over de verschillende werken. Mogelijke vragen die tijdens het debat aan bod zouden kunnen komen, zijn: ‘Wat vind je kunst?’, ‘Vind je dit werk kunst, waarom wel/niet?’ en ‘Welke gevoelens roep het werk bij je op?’.
Na het formuleren van deze vragen ben ik benieuwd naar jullie mening over kunst. Wat vinden jullie kunst en wat absoluut niet? Laat het gerust weten in de reacties.


Comments