Docent NT2, een podcast vol didactische inspiratie
- marthevandeputte
- 12 apr 2023
- 3 minuten om te lezen
‘Hebben jullie nog tips voor mij?’, vroeg ik enkele maanden geleden aan mijn collega’s tijdens een vergadering. Sinds november 2022 geef ik Nederlandse les aan anderstalige nieuwkomers. Aangezien dit mijn eerste onderwijservaring is, is het voor mij vaak nog zoeken hoe of wat. Gelukkig heb ik helpende collega’s en zij suggereerden mij de podcast ‘Docent NT2’ van Peter Schoenaerts.
Peter Schoenaerts is al ruim 25 jaar actief in de wereld van de Nederlandse taal. Zo gaf hij onder meer Nederlandse les aan anderstaligen in diverse wereldsteden en leverde hij een bijdrage aan publicaties voor anderstaligen die Nederlands leren. Hij bundelde zijn kennis en ervaringen tot één podcast: ‘Docent NT2’, een podcast met tal van didactische tips.
Geprikkeld door de suggestie van mijn collega’s luisterde ik diezelfde avond nog de eerste aflevering van de podcast. In deze aflevering geeft Schoenaerts enerzijds meer achtergrondinformatie over zichzelf en anderzijds gaat hij dieper in op het onderscheid tussen Nederlands als tweede taal (NT2) en Nederlands als vreemde taal (NVT). Schoenaerts stelt het volgende: ‘Ik merk dat de meeste mensen, en zelfs de docenten die Nederlands geven, het verschil tussen NT2 en NVT niet zo goed kennen of eigenlijk niet kennen.’ Ik moet toegeven dat, ondanks ik lesgeef aan anderstalige nieuwkomers, ik hier ook schuldig aan ben.
Schoenaerts slaagde erin om mij in vijftien minuten veel nieuwe inzichten bij te brengen. Zo spreek je van Nederlands als vreemde taal indien iemand Nederlands leert buiten het Nederlandse taalgebied. Als je in het taalgebied (Vlaanderen of Nederland) lesgeeft, geef je Nederlands als tweede taal. Schoenaerts maakte mij duidelijk dat het om meer gaat dan enkel en alleen twee verschillende termen. Het onderscheid brengt namelijk ook didactische en inhoudelijke consequenties met zich mee. Als je bijvoorbeeld Nederlands leert aan een persoon die wil inburgeren, dan wil je die persoon woordenschat bijleren zodat hij zich kan behelpen in de winkel, bij de bakker … Deze woordenschat heb je echter niet nodig als je Nederlands leert in bijvoorbeeld Frankrijk of Indonesië. Kortom, het is als leerkracht belangrijk om te weten wat je wil doceren en aan welke doelgroep je lesgeeft.
Het beluisteren van de eerste aflevering smaakte naar meer. Op een kleine week heb ik de volledige podcast beluisterd. Net zoals de eerste aflevering vond ik de overige vijftien afleveringen ook erg verrijkend. Zo geeft Schoenaerts een aantal tips over gratis hulpmiddelen en materialen, maar ook vertelt hij meer over de rol van grammatica en evaluatie binnen het lesgeven aan anderstaligen. Eveneens wijst Schoenaerts op het belang om steeds Nederlands te spreken tijdens de les omwille van drie redenen. Ten eerste geef je leerlingen op die manier een taalbad. Zo leren ze veel woorden zonder dat je de intentie hebt om al deze woorden aan te bieden. Daarnaast spreekt niet elke leerling bijvoorbeeld Engels of Frans. Wanneer je dan Engels of Frans gebruikt om iets te verduidelijken, sluit je bepaalde leerlingen uit. Tot slot kan je leerlingen de indruk geven dat Nederlands moeilijk te leren is als je zelf geen Nederlands spreekt tijdens de les.
Zelf zou ik nog heel wat kunnen schrijven over wat Schoenaerts me heeft bijgebracht. Toch wil ik nog niet alles verklappen en wil ik jullie de podcast zelf laten ontdekken. Ikzelf vind het een zeer waardevolle podcast daar de inhoud me heeft aangezet om te reflecteren over mijn eigen handelen als leerkracht. Ik houd de vele inzichten en didactische tips in mijn achterhoofd, en zal deze zeker en vast tijdens mijn lessen toepassen door bijvoorbeeld steevast Nederlands te spreken.
Via deze link kunnen jullie de podcast beluisteren: https://www.docentnt2.eu/.

Dag Marthe,
Docent NT2? Klik! ... Dit onderwerp interesseert me meteen. De hoofdzakelijke reden dat ik de opleiding tot leerkracht Nederlands ben begonnen is met het doel docent NT2 te worden. Ik heb er wel voor gekozen om, naast een pedagogische bekwaamheid, een vakbekwaamheid voor Nederlands te halen, zodat ik mijn opties met solliciteren wat breder kan houden. In mijn achterhoofd zit nog altijd het idee om de specialisatie NT2 aansluitend te volgen. Dus of ik blij ben met jouw blog? Ja, ik ben blij!
Ook ik moet bekennen dat ik, ondanks mijn interesse, nog niet bekend was met het onderscheid Nederlands als tweede taal en Nederlands als vreemde taal. Ik heb er nu al veel zin in om me…
Dag Marthe
Ik was even aan het scrollen op je blog, en dit artikel leek me meteen interessant. Bij WES4 zoomen we namelijk verder in op OKAN, en taalondersteuning. We bekeken dit al van dichterbij, maar deze podcast lijkt me ook zeker verrijkend om te beluisteren.
Jouw eerste ervaring als leerkracht in NT2 is volgens mij ook wel een heel interessant startpunt voor jouw toekomst als leerkracht. Die doelgroep is een echte uitdaging en doet je veel nadenken over hoe taal nu op een vlotte manier kan overgebracht worden. Een groot pluspunt om mee te nemen naar je lessen Nederlands.
Wat de podcast betreft, ben ik wel nieuwsgierig. Je hebt me getriggerd met jouw artikel om toch eens een kijkje…